De hungrigas hundmat

Du sitter bekvämt i soffan och läser när du plötsligt råkar se ett par sorgsna ögon vädja till dig. Ska vovven ha mat idag igen? Okej då. Variation är inte så noga, bara att sätta fram hundmaten.

Det är en bekant situation för varje hundägare. Minst två gånger om dagen brukar de flesta av oss mötas av denna vädjande blick. Uppenbarligen har inte hunden ätit på minst tre veckor? Det är illa, mycket illa. I tanken ser du hunden ta upp mobilen och kontakta någon djurskyddsorganisation.

Nå, saken kan lätt ordnas, vanligen. Det finns gott om god hundmat att inhandla och naturligtvis har du försett dig med ett lager av passande storlek. Sedan får du bara se till att detta lager hålls ordentligt avskilt från hunden ifråga. Vissa hundar, eller rentav de flesta, har inga skrupler alls utan förser sig gärna med snacks eller nattamat på egen hand.

Hundmat i alla former och märken

Vissa av våra kära pälsdjur har klara preferenser när det gäller vad de äter men de flesta är helt obrydda. Ligger det på marken eller golvet är det mat. Du som är den ansvarsfulla hundägaren däremot kanske har andra åsikter om vad din hund borde och ska äta.

De flesta hundar mår alldeles utmärkt av en ensidig diet. Samma torrfoder, ibland förgyllt med lite burkmat eller matrester brukar slukas med god aptit. Du ser till att mängden mat blir “lagom” men den åsikten är mest sedd ur mänsklig synvinkel. Hundar vet inget om lagom själva.