Viktiga kunskaper för bra tandhygien

Tandvärk är något som drabbar de flesta av oss någon eller flera gånger i livet. Men faktum är att det är enklare än vad man tror att slippa smärtan som gör att man hamnar i tandläkarstolen.

Den vanligaste åtgärden för att uppnå bra tandhälsa har vi blivit tillsagda om under hela våra liv. Det handlar helt enkelt om att borsta tänderna. Att skapa en morgon- och kvällsrutin som följs varje dag oavsett hur trött man är. Men det finns några saker man ska tänka extra noga på.

Tandborstens betydelse

Hur kan man välja rätt tandborste? Vissa hävdar att det är bäst med en vanlig manuell medans andra påstår att en eltandborste med sina rotationer är betydligt bättre. Så vad är sant? Inget av dom är nog ett korrekt svar. Det handlar mest om en smaksak. Däremot är det viktigt hur man använder sin tandborste. Många väljer en hård borste för att de styva stråna lättare kan ta sig in mellan tänderna. Till viss del kan det vara sant. Men det allra viktigaste är att man inte borstar för hårt. Då drar man nämligen tandköttet tillbaka och blottar tandhalsarna. Då kan det börja ila otäckt i tänderna, till exempel när man äter eller dricker kalla saker. Att komma in mellan tänderna är dock viktigt. Men istället för att borsta hårt med tandborsten kan man använda tandstickor. Ett alternativ till tandstickor är tandtråd. Den träs in mellan tänderna och dras sedan fram och tillbaka och avlägsnar det som fastnat på ett effektivt sätt.