Därför är det viktigt att regelbundet besöka en tandhygienist i Solna

Är du en person som gärna hoppar över besöket hos tandhygienisten? Det borde du inte göra. Här kommer några goda tips och råd till dig som bor i Solna.

En tandhygienist arbetar med förebyggande tandvård och säkerställer god munhygien hos patienterna. Detta genom att ge tips och råd om hur man kan förbättra sin rengöring av tänderna men också vad man ska äta och dricka för att undvika vanliga tandsjukdomar som exempelvis karies, plack och tandsten.

Har man genomgått en behandling med implantat är det extra viktigt att man går till tandhygienisten, gärna lite oftare än vanligt. Detta då en inflammation i tandköttet kan leda till att man tappar implantaten. Genom att regelbundet besöka en tandhygienist kan man slippa många vanliga tandproblem och även undvika kostsamma behandlingar. På så vis sparar man också pengar genom att gå till tandhygienisten. 

Så går besöket hos en tandhygienist till

Tandhygienisten börjar med att undersöka tänderna och munhålan för att se om det finns tecken på problem. Stor vikt läggs vid att undersöka tandköttet eftersom det är där många av de allvarligaste munsjukdomarna uppkommer som exempelvis parodontit och gingivit. Upptäcks sjukdomarna i god tid kan man bromsa utvecklingen och i vissa fall helt tillfriskna.

För att säkerställa att det inte finns karies röntgas även tänderna. Därefter rengör tandhygienisten tänderna grundligt och avlägsnar all tandsten. Eventuella missfärgningar från exempelvis kaffe och te putsas bort och behandlingen avslutas med en fluorsköljning. Ibland kan tandhygienisten även ge tips om olika produkter som underlättar och förbättrar munhälsan som exempelvis tandtråd och extra små borstar som gör att man kommer åt överallt.

En tandhygienist kan även utföra estetiska behandlingar

De flesta tandhygienister utför även estetiska tandvårdsbehandlingar som exempelvis tandsmyckning eller putsning av missfärgningar genom en så kallad airflow-behandling. Med hjälp av en liten vattenstråle med högt tryck avlägsnas missfärgningar och beläggningar på och mellan tänderna. 

En annan vanlig estetisk tandvårdsbehandling är tandblekning. Men det är viktigt att känna till att tandblekning faktiskt kan skada tänderna om det görs på fel sätt. Därför ska man aldrig själv ge sig på att bleka tänderna hemma. Tandblekning hos tandhygienisten görs efter det att en tandläkare också har tittat på tänderna och säkerställt att emaljen inte tar skada av behandlingen. 

Så mycket kostar det att besöka en tandhygienist Solna

Hur mycket det kostar att gå till en tandhygienist i Solna beror på vilken typ av behandling man behöver. Men ett besök kan kosta mellan sexhundra och trettonhundra kronor. Priserna kan också variera mellan olika kliniker och det lönar sig ofta att jämföra priser. De flesta tandhygienister har prislistor på sina hemsidor. Där kan man även ta del av olika erbjudanden.

Både Folktandvården och privata tandvårdskliniker har tandhygienister. Väljer man att gå till en privatklinik och vill kunna ta del av det statliga högkostnadsskyddet, måste man först försäkra sig om att kliniken är ansluten till Försäkringskassan. Då får man ta del av försäkringen med en gång och beloppet dras i samband med att man betalar.