Förberedelser inför din tandställning: Värdefulla tips för en framgångsrik behandling

Att ta hand om din munhälsa och dina tänder är av yttersta vikt, något som vi alla är medvetna om. Genom att ge dina tänder rätt omvårdnad kan du undvika både stora ekonomiska utgifter och andra potentiella problem som kan uppstå.

Det är ingen nyhet att regelbundiga besök hos tandläkaren för att kontrollera dina tänder och din munhälsa är av högsta vikt. Att försumma detta kan leda till allvarliga och kostsamma konsekvenser för ditt tandvårdsbehov. Vid tandläkarbesöken kan olika åtgärder utföras för att säkerställa att dina tänder mår bra och växer korrekt. Bland dessa åtgärder finns hålreparationer, borttagning av tandsten samt extraktion av trasiga tänder.

Tandställning är en effektiv metod för att korrigera problem med tänder som växer ojämnt, är för tätt eller för glest placerade i munnen. Denna behandling, även kallad tandreglering, är vanligtvis lämplig för dem vars tänder har färdigväxt, oftast under ungdomsåren. Emellertid är tandställningar inte enbart för ungdomar – även vuxna kan dra nytta av dem vid olika tandproblem.

Noggrann tandvård med tandställning

När du väl har fått en tandställning är det av yttersta vikt att ägna extra uppmärksamhet åt din tandhygien. Du bör vara särskilt noggrann med tandborstning och användning av fluorskölj. Tandställningen i sig själv skadar inte dina tänder, men risken finns att bakterier och matrester fastnar runt den, vilket kan leda till problem om det inte tas om hand.

Om du i dag ägnar två minuter morgon och kväll åt tandborstning bör du öka denna tid till minst det dubbla när du har en tandställning. Det kan vara nödvändigt att använda en specialborste för att nå de områden som täcks av tandställningen, till exempel en mellanrumsborste. En eltandborste är ett överlägset val jämfört med en traditionell manuell tandborste. Efter måltider eller intag av mat bör du vara konsekvent med att använda tandstickor, helst mjuka sådana för att undvika skador på tandköttet eller tandställningen.

När det gäller kosten är det klokt att undvika hårda eller sega livsmedel. Sura och sockrade drycker bör också begränsas när du har en tandställning. Dessutom är det bäst att undvika att tugga tuggummi under den tid tandställningen är på plats.

Mer information kan du hitta på webbsida: tandläkaresolna.nu