Kan du hjälpa akuta fall inom tandvården?

Om du arbetar som tandläkare i en större stad som Stockholm så kan du bli tillfrågad om du kan tänka dig att arbeta med akuta fall. Det är ett stort behov som måste fyllas på alla orter i landet.

Till en akutmottagning i Stockholm kan man komma om man har ett livshotande eller mycket besvärande tillstånd och behöver akut hjälp. När det gäller akuta tillstånd inom området tänder får patienten i stället söka hjälp hos en akuttandläkare i Stockholm. En sådan akutmottagning behöver inte nödvändigtvis vara på samma ställe som den vanliga mottagningen och den kan vara en helt ordinär klinik. Akuta tandbesvär kan ju uppstå när som helst på dygnet, även mitt på dagen,vilken dag i veckan som helst. Men det kan innebära att det inte finns någon vanlig tandläkartid att få för patienten. Det är där som du som akuttandläkare kommer in i bilden.

Skillnaden på vanlig och akut tandläkare

När du arbetar som akuttandläkare får du träffa patienter med alla typer av besvär. Det kan också vara patienter som precis varit med om en olycka. I de fallen kan du få hjälpa patienten med tänderna men även bedöma om det behövs hjälp av exempelvis en tandkirurg eller någon annan slags läkare. Som akuttandläkare kommer du att få arbeta lite annorlunda än vad du är van vid. De patienter som kommer till dig har du inga återbesök för. Ditt jobb är att släcka den så kallade akuta branden för att sedan skicka patienten till en klinik.